martes, 4 de mayo de 2010

Princess, dimarts 11 de maig




Dimarts 11 de maig, de 13h a 15h a l'aula 4 de la Facultat de Comunicació (UAB)

Pel·lícula: Princess

Fitxa del llargmetratge

Director: Anders Morgenthaler
País: Dinamarca i Alemanya, 2006
Gènere: Animació, drama, acció
Durada: 80'
Argument: Al morir la seva germana Christina, el pare August es veu obligat a cuidar de Mia, la seva neboda petita de cin anys, òrfana de sobte. Princess era el nom artístic de Christina, una actriu porno de cert èxit que pateix un potent descens des de l’estrellat star system del cinema X i mor als 32 anys degut a un abús indiscriminat dels estupefaents. August perpetrarà una venjança juntament amb la petita Mia, contra aquells que, d’alguna manera o altra, van tenir a veure amb la mort de l’actriu.

Us enllacem amb una crítica de la pel·lícula: la escalera de caracol

Aquest és l'últim cinefòrum del curs, esperem que en gaudiu!

sábado, 24 de abril de 2010

En el hoyo, dimarts 27 abril



Dimarts 27 d'abril, de 13h a 15h a l'aula 4 de la Facultat de Comunicació (UAB)


Pel·lícula: En el hoyo

Fitxa del llargmetratge

Director: Juan Carlos Rulfo
País: México, 2006
Gènere: Documental
Productor: Juan Carlos Rulfo
Música: Leonardo Heiblum
Fotografia: Juan Carlos Rulfo
Guió: Juan Carlos Rulfo
Repartiment: sabel Dolores Hernández, José Guadalupe Calzada, Agustín Zarate Centeno, Natividad Sánchez Montes, Vicencio Martínez Vázquez, Isahín Octaviano Simón, Tomás José León, Pedro Sánchez Bernal.
Durada: 85'
Argument: Una llegenda mexicana explica que el dimoni reclama ànimes per tal que els ponts, al construir-se, no caiguin. Aquesta pel·lícula segueix la història d'alguns d'obrers i obreres que participen en la construcció d'un d'ells a la ciutat de México. Encara que això, en realitat, sigui simple pretext, la idea és la d'apropar-nos a la quotidianitat, als somnis i a l'extraordinària dignitat per viure l'humor, l'amor i els petits moments que culminaran en l'aliment que el dimoni necessita perquè aquest pont romangui d'empeus.

Us hi esperem!

miércoles, 17 de marzo de 2010

La teta asustada, dimarts 23 de març



Dimarts 23 de març, de 13h a 15h a l'aula 4 de la Facultat de Comunicació (UAB)

Pel·lícula: La teta asustada

Fitxa del llargmetratge

Director: Claudia Llosa
Productor: Coproducción Perú-España; Vela Producciones / Oberón Cinematográfica / Wanda Visión
Música: Selma Mutal
Fotografia: Natasha Brier
Guió: Claudia Llosa
Repartiment: Magaly Solier, Susi Sánchez, Efraín Solís, Marino Ballón, Antolín Prieto
Durada: 93'
Argument: Fausta (Magaly Solier) pateix "La teta asustada", una malaltia que es transmet per la llet materna de dones que van ser maltractades durant l'època del terrorisme a Perú. Els infectats neixen sense ànima perquè, de l'espant, aquesta s'amagà sota terra, i carreguen un terror infame que els aïlla completament. Fausta, però, amaga quelcom més; guarda un secret que no vol desvetllar, fins que la mort súbita de la seva mare desencadenarà fets inesperats que transformaran la seva vida i la dels que l'envolten.

Nominada als Oscar 2010 i guardonada al Festival de Berlín (2009) amb l'Ós d'Or, Premi Internacional de la Crítica FIPRESCI

Us hi esperem!

lunes, 8 de marzo de 2010

Laca i Fao, guanyadores del Petit Festival de Curtmetratges per les dones

L’acte ha tingut força èxit, amb gairebé 80 persones que omplien la sala d’actes del Centre Cívic El Sortidor (Poble-Sec)

Aquest dissabte passat es va celebrar el Petit Festival de Curtmetratges per les dones, en el marc del Dia de les dones al Poble-Sec. La jornada va començar prop d’un quart de cinc, després que les complicacions tècniques de so permetessin iniciar l’acte. En total 5 curts concursant, prou com perquè es pogués dur a terme.

(Fotografia: Gerard Peris)

El festival va arrencar amb la presentació de Marta Pérez, membre del col·lectiu C.Crítik, que va expressar la gratitud de l’organització cap al públic i els concursants per donar suport a una iniciativa tant petita. L’agraïment també va anar dirigit al fet que és la primera vegada que Cinema i Comunicació Crítica es proposa un repte més seriós com és el Petit Festival.

Els 5 curtmetratges van ser visionats després de la presentació per gairebé 80 espectadors, d’entre els quals s’inclou els membres del jurat. El concurs finalitzava amb dos premis, que van acabar obtenint Fao, de Carolina Alejos, i Laca, de Miguel Gago. Es tracta, en primer lloc, del premi del públic i, en segon lloc, del premi del jurat. Tant l’un com l’altre van rebre un abonament de 10 sessions a la Filmoteca de Catalunya.

El procés era el següent: cada espectador tenia a la seva disposició una butlleta amb totes les propostes audiovisuals, amb una casella per poder votar. Al finalitzar tots els curtmetratges, es dipositava la butlleta dins d’una urna. El premi del jurat, en canvi, es va deliberar entre Alfred Pérez, guionista de cinema i televisió, Josep Padró, realitzador audiovisual, i Anna Rubio, Consellera de Dones. Va faltar Xavi Puebla, director de cinema i professor del Centre d'Estudis Cinematogràfics de Catalunya (CECC), que per motius personals no va poder fer acte de presència.

Sophie, Les i El Part van ser les altres propostes, que es van quedar fora. Tot i així, no se’n van anar amb les mans buides: tant ells com els guanyadors van rebre un Iris –planta de la família de les Iridaceae, caracteritzada per la varietat de colors que disposa- i un DVD del Petit Festival, que inclou els curtmetratges presentats. El jurat i altres persones que van contribuir a la realització del projecte també van rebre un Iris com a mostra d’agraïment. L’acte va finalitzar a dos quarts de sis amb l’entrega de premis.

A banda del festival, el Centre Cívic El Sortidor va dur a terme més actes dins les jornades del Dia de les dones al Poble-Sec, com l’espectacle teatral “Talons Alts”, a càrrec de la companyia Alça’t, una sessió de Taper Sex o el concert de cloenda de Kahala, un grup de rumba constituït íntegrament per dones, a la mateixa plaça El Sortidor.

Els guanyadors del concurs

Laca i Fao, els curtmetratges guanyadors, són sorprenentment diferents entre ells. Mentre Laca és un projecte que va fer la seva estrena el mateix 6 de març al festival, Fao ja s’havia estrenat i compta amb més recursos, en coproducció amb Televisió de Catalunya S.A. i la col·laboració del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Laca presenta diàlegs en castellà i Fao es caracteritza pel no-diàleg. Laca és una producció d’humor i tensió i Fao vol transcendir a la voluntat de canvi malgrat la por.

Pros i contres

L’organització està contenta de les propostes presentades ja que cadascuna respon a un model diferent i, segons aquesta, “traspuen molta varietat entre elles”. Un element clau per no fer “avorrit” l’acte i donar més marge de vot als espectadors.

Si bé és positiva en aquest sentit, també és més reticent en d’altres aspectes. El cost que li ha suposat el festival no estava contemplat ja que el principal motiu per realitzar l’acte en col·laboració amb l’Ajuntament es deu a l’ajuda econòmica d’aquest. Malgrat el Centre Cívic es fes càrrec de la difusió i els premis, altres costos com l’elaboració dels tríptics o els DVD han estat suportats per l’organització del festival, que no té cap ànim de lucre. No obstant, és conscient que el Centre Cívic rep pocs recursos econòmics de l’Ajuntament de Barcelona i que ha fet un esforç en el que ha pagat. És per això que C.Crítik convida a l’administració a donar més subvencions a les entitats i altres col·lectius en matèria de cultura i espectacles, una eina bàsica per seguir creant teixit social.

El quid de la qüestió

El petit festival, subtitulat “Fes-les Protagonistes!”, pretén contribuir en la lluita per la igualtat entre homes i dones, el principal motiu pel qual va néixer. Fa molt temps que es reivindiquen la igualtat de drets i deures entre ambdós sexes i, progressivament, la balança es va equilibrant, però encara queden molts reptes per aconseguir, com l’equiparació de sous, el reconeixement social i cultural paritari o, fins i tot, la supressió de la discriminació positiva cap al col·lectiu femení.

Les arrels

C.Crítik és un col·lectiu que va sorgir a la Facultat de Comunicació de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) arran les ocupacions contra l’EEES (l’anomenat Pla Bolonya) el passat curs 2008-2009. La seva principal tasca és realitzar cinefòrums crítics de temàtica social a les aules d’aquesta facultat, però a principis d’aquest curs es van animar a desenvolupar el que dissabte es convertí en un acte distès i pròxim. En definitiva, un èxit que ha animat a C.Crítik a plantejar-se més iniciatives com aquesta com a fer una valoració crítica dels errors i mancances que s’han comès.

Tant si voleu conèixer els curtmetratges com gaudir d’un resum fotogràfic de l’acte, a càrrec de Gerard Peris, pròximament al blog del Petit Festival (http://petitfestivaldona.blogspot.com) trobareu aquests recursos.

jueves, 4 de marzo de 2010

PETIT FESTIVAL DE CURTMETRATGES PER LA DONA

Aquest proper dissabte dia 6 de març es durà a terme la projecció dels curtmetratges presentats al Petit Festival de Curtmetratges per les dones, en el marc del Dia de les dones al Poble-Sec.

L'acte començarà a les 16h de la tarda, i serà presentat per les membres de C.Crítik. En total s'han presentat 5 produccions audiovisuals que aspiren a dos premis, el del jurat (format per professionals del cinema i treballadors en l'àmbit d'atenció a les dones) i el del públic, que serà votat pels assistents a les projeccions després de la seva visualització.

Us hi esperem a tots i a totes! Al Centre Cívic "El Sortidor", al barri de Poble Sec.
Aquí podeu consultar el calendari d'actes de les jornades.

5 de març

20 h Presentació de les jornades i inauguració de l'exposició.

21 h Teatre: Talons Alts, de la companyia Alça't.

6 de març

Durant el dia (10.30-13.30 h), "Regala Sabors", on homes aprendran una recepta per convidar a la nit una dona al centre cívic a sopar.

10 h Esmorzar popular.

12 h Contes per la igualtat, a càrrec de Gina Clotet.

14 h Dinar de "traje". Porta menjar i comparteix-lo amb tots els assistents. Yo traje tortilla, tú trajiste los postres...

16 h Festival de curtmetratges sobre la dona. Vine a veure les gravacions presentades i vota per la millor. Si vols presentar el teu curtmetratge consulta el nostra web o bé www.petitfestivaldona.blogspot.com. Tens temps fins a l'1 de març!

17.30 h Xerrada "Les dones emprenedores al Poble-sec", a càrrec de l'escriptora Júlia Costa i l'actriu Laura Guiteras.

19.30 h Taper Sex, a càrrec de Lola de www.tuboutiqueerotica.com. Descobreix tot allò que necessites per a la teva sexualitat.

21 h Sopar de "Regala Sabors", del projecte A Taula! del centre cívic.

22.30 h Concert de música a càrrec de Kahala, grup de rumba format integrament per dones.

Lloc: Totes les activitats es faran al Centre Cívic el Sortidor excepte el concert Kahala, que es farà a la plaça del Sortidor.

Activitats gratuïtes excepte Regala Sabors, on caldrà pagar els ingredients.

Organitza: Centre Cívic el Sortidor, Punt d'Informació i Atenció a la Dona (PIAD) de Sants-Montjuïc, associació cultural La Formiga, Pla Comunitari del Poble-sec i Poble-sec per a Tothom.



bcn.cat/ccelsortidor